Fizikoterápia

A fizikoterápia önálló terápiaként és kiegészítő gyógymódként is hatékony módszer. A képzett terapeuta jelentős eredményeket érhet el a fájdalomcsillapításban, az izomlazításban, a keringésfokozásban és akár a csontképző folyamatok serkentésében.
 
Milyen problémák esetén válhat be a fizikoterápia?
- Ízületi bántalmak: sérülés, krónikus ízületi gyulladás, rögzítés, arthrosis.
- Izombántalmak: izomhúzódások, kötőszöveti gyulladások.
- Ínpanaszok: íngyulladás, ínhüvelygyulladás.
- Idegsérülések: ideggyökér-gyulladás, ideggyulladás, idegi fájdalom, végtagok fantomfájdalma, övsömör fájdalom.
- Fájdalomcsillapítás: akár reumatikus, akár izom- vagy idegi eredetű, akár migrénes fájdalmaknál.
 
Alkalmazott kezelések: 
ultrahang, sonoforézis, interferencia kezelés, TENS, diadinamik kezelés, magnetoterápia. 
Egy kezelés időtartama: kb. 20 perc
 
A fizikoterápiás kezelések elsősorban terápiaként hatékonyak, általában 10-15 alkalom szükséges az eredményességhez. 
 

Gyógytorna

Ha fáj a háta, a nyaka, a válla, a végtagjai, és szeretné megelőzni a komolyabb deformitásokat, érdemes szakember segítségét kérni. Amennyiben már diagnosztizált mozgásszervi betegsége van, úgy akár az orvosi kezelések kiegészítéseként, akár adott esetben önálló módszerként is segíthet a gyógytorna.

A gyógytornász felméri a kiinduló állapotot és olyan speciális mozgásprogramot dolgoz ki és tanít be, amely egyrészt csökkenti vagy megszünteti a fájdalmat, másrészt korrigálja a problémát okozó eltérést, harmadrészt megelőzheti a későbbi súlyosabb betegséget. A siker záloga a gyakorlatok tartós, pontos és rendszeres végzése. Gyógytornászunk Tape szalagok felhelyezésében, McKenzie terápiában és más speciális technikákban is jártas.

 

GUNA bioterápia

A Guna Bioterápia egy természetes hatású, kifejezetten mozgásszervi fájdalomcsillapítást előidéző szakkezelés. Ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban és a sportsérülések kezelésében.  A GUNA bioterápia steril ampullái speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak!

A GUNA bioterápia legfőbb jellemzői:

  • Javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani.
  • A meglazult szalagrendszer erősítésével stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, ezzel nagymértékben képes gátolni az ízületi degenerációkat.
  • Csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget.

Mivel a GUNA bioterápia természetes hatóanyagokat tartalmaz, nincs ismert mellékhatása és szinte fájdalommentes, bárkinél alkalmazható, bárki által jól tolerálható. Mivel az elváltozás okát célozza meg, nem pedig a kiváltott tüneteket, jóval hatékonyabb, specifikus terápiát tud nyújtani. Külön előnye, hogy élsportolóknál is alkalmazható, mivel nincs a WADA dopping tiltólistáján.

A terápia menetét minden esetben az orvos határozza meg a problémától függően, de jellemzően eleinte heti 1-2 alkalom szükséges, majd 4 hét után elég 1-2 hetente egy kezelés.  
 

Hiarulonsavas kezelés

A hyaluronsav egy természetesen is előforduló molekula, mely „keni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Ha tehát hyaluronsavas ízületi szert juttatunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék viszkozitását (belső súrlódását), tehát elősegíti a csúszást. Olyan hatás érhető el vele, mint amikor az autóban olajat cserélnek. A felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Az orvos az oszteoartrózis (ízületi kopás) által érintett nagyízületbe, főként a térdbe, és kisízületekbe a bokába, csuklóba és más ízületekbe fecskendezi ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását.
Az injekciózás ambulánsan történik, a kezelés után nem kell különösebb tehermentesítés sem. A kúra 1-3 darab, hetente elosztva beadott injekciót tartalmaz. A hatás fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét. Az egyéb eljárásokkal eredménytelenül kezelt enyhe és középsúlyos ízületi kopásoknál érjük el a legjobb eredményt. A súlyos térdízületi, illetve súlyos ízületi kopásoknál ez a kezelés szerényebb eredménnyel jár, mégis gyakran fél évig jelentős javulást hozhat. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a porcpótló injekció sem minden esetben képes észrevehető javulást eredményezni. Kifejezett kopás esetén általában már csak műtéti megoldás - csípőprotézis-, illetve térdprotézis beültetés - ad megfelelő eredményt.

Tapeing kezelés

A taping kiváló hatású sportsérülések, például rándulás, húzódás, izomsérülések és részleges szakadás esetén, hiszen a fájdalomcsillapításon kívül még a gyógyulási időszakot is képes lerövidíteni. Beválik tenisz- és golfkönyök esetében, a csukló és a kéz gyógyításakor, a derék- és háti fájdalmakat pedig éppolyan eredményesen lehet ezzel a módszerrel kezelni, mint a térdproblémákat. Ugyancsak alkalmas izom- és ízületi fájdalmak esetén.
Friss, két héten belüli sérülések kezelésében a leghatékonyabb, de krónikus fájdalmak esetén is eredményesen alkalmazható. Kiemelhető előnye, hogy gyermekeknél és várandósoknál is biztonságos gyógyító módszer, hiszen semmiféle kémiai hatóanyagot nem.

Hány kezelés szükséges?

A szakember által, a pontos anatómiai ismeretek által felhelyezett tape hatására a bőr és a szövetek fellazulnak. Ennek köszönhetően a sérült szöveteknek több helyük lesz: a nyirokfolyadék áramlása könnyebbé válik, és a fájdalomreceptorokra nehezedő nyomás is csökken. Már magának a vérkeringésnek a javulási is elősegíti a gyógyulást, ám a nyirokfolyadék intenzívebb áramlása ás a receptorok ingerlése egyedülállóvá és széles körben alkalmazható teszi a technikát. Mivel a tapasztok légáteresztőek és vízállóak, zuhanyozáskor is viselhetők és akár egy hétig is fent maradhatnak. Gyakran már egy alkalom is elegendő lehet a gyógyuláshoz, összetettebb problémáknál a folyamatos javulás érdekében azonban több (két-három) ismétlésre is szükség lehet, akár konzervatív kezelések kiegészítéseként is.

 

Lökéshullám terápia

A lökéshullám öngyógyításra ösztönöz

Lökéshullámok keletkeznek a természetben is, például mennydörgésnél. Ez a jelenség ugyanis nem más, mint egy nagy energiájú, hallható hullám, amelyet a gyógyászatban először a vesekő zúzásához használtak fel. A modern terápia azonban ezeket a mesterségesen létrehozott hullámokat képes más területeken is hasznosítani. Miután ugyanis áthatol a test felszínén – az orvos egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatja a hullámot – beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával.
A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.

Milyen esetekben segít?

A lökéshullám terápiát eredményesen alkalmazzák háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, tépd-, csípő-, könyökfájdalmak, vállba-, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén, de beválhat sarki és talpi eredetű panaszok, sőt, a szédülés, fejfájás, fülzúgás bizonyos formáinál is.   
A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul.
A kezelés óriási előnye, hogy nem igényel gyógyszeres támogatást, kivételesen hatékony alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak és kockázatmentes. Minimális mellékhatásokkal, mint kis kipirosodással, duzzanattal lehet számolni, néhányan kissé fájdalmasnak is találhatják a lökéshullámot, de az eredmények ezekben az esetekben is meggyőzőek.

Visszavonásig ortopédiai és reumatológiai vizit mellé az első alkalom lökéshullám kezelés 4500 Ft!

Rehabilitáció

Az Oxygen Fájdalom Centrumban (és a vele együttműködő Oxygen Wellness Központokban) a legkorszerűbb eljárásokkal, módszerekkel igyekeznek a szakemberek a betegek gyógyulását, rehabilitációját elősegíteni, és visszaadni nekik a lehető legjobb életminőséget. A gyógyulás hosszú folyamata csak közös munka eredménye lehet, így orvos, gyógytornász, vízitorna tréner dolgozik együtt a betegekkel.
Célunk a fájdalom csökkentése, a mozgástartomány, az izomerő, az életminőség visszaállítása olyan környezetben, melyben a beteg a legjobban érzi magát. A szolgáltatásokkal elégedett, kooperáló beteg ugyanis jobban betartja a szakemberek utasításait, maga is érdekeltté válik a gyógykezelésben. Az Oxygen Fájdalom Centrumban a beteg kiváló feltételek mellett csodálatos környezetben épülhet és gyógyulhat.

Műtét előtti konzultáció

Dr. Pánics Gergelynél a naphegyi Központban.