Csípőízületi gyulladás

Hogyan alakul ki csípőízületi gyulladás?

A csípőízület gyulladása már két éves gyermekeknél is előfordulhat, de leggyakrabban 6-12 éves korban alakul ki. Tipikus tünete a hirtelen kialakuló csípőtáji fájdalom, mely a térdbe is sugározhat. Ezért a csípő teljes kinyújtására erős fájdalmat érez és sántítani kezd.
A diagnózis felállításához szakorvosi- és ultrahang vizsgálat is szükséges.
A csípőízületi gyulladás jellemzően valamilyen felső légúti hurut, nátha vagy más lázas betegség után néhány héttel alakul ki. Közvetlen oka az immunrendszer által kiváltott ízületi belhártya izgalom. Fontos, hogy nem szükséges antibiotikumos kezelés, mivel nem baktérium vagy vírus okozza. Az ágynyugalom és a gyulladáscsökkentés azonban elengedhetetlen. (A beteg nem is járkálhat.) Ha nem kezeljük megfelelően, a combfej vérellátása károsodhat, mely a combfej részleges elhalásához, feltöredezéséhez vezethet. Ez a betegség, vagyis a Perthes-kór, sokkal veszélyesebb, és legtöbbször nem gyógyul meg nyomtalanul, ugyanis korai porckopás és komoly csípőtáji fájdalom jelentkezhet a nyomában.  
Jól kezelt esetben a gyógyulási idő 1-4 hét.

Csípőízületi kopás

Jellemző tünetek

A csípőizületi porckopás (arthrosis) rendkívül gyakori mozgásszervi betegség, amellyel kapcsolatban az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a korai diagnózissal számos kezelési lehetőségre nyílik lehetőség, még mielőtt szükségessé válna a protézis beültetés.
A csípőízületi kopás jellemző tünetei a fájdalom, a mozgáskorlátozottsággal és a sántítás. Az első fázisban csak reggel érzi a beteg úgy, mintha csípője berozsdásodott volna, később azonban a fájdalom állandósul, csökken a járóképesség, egyre gyakrabban kell megállni.
Miért alakul ki a csípőízületi kopás?
Az ízületi porckopás (artrózis) lényege, az ízületek végeit borító porcok minden látható ok nélküli károsodása. A porc először elvékonyodik, majd a felszíne berepedezik, végül a teljes porcállomány összetöredezik, majd felszívódik. A porc eltűnésével, az ízületi végek csontjai közvetlenül érintkeznek egymással, ami csontfelszínek dörzsölődéséhez és ezáltal csontkárosodáshoz és fájdalomhoz vezet – a bokában is. Az artrózis kialakulásához számos tényező hozzájárulhat, mint a genetika, az elhízás, a megterhelő munka és/vagy sport, az izomgyengeség és az idősödés. (Ezek közül számos probléma megoldásában segíthet a gyógytornász.)
Az artrózis általában lassan alakul ki, sokszor tünetmentesen, de bizonyos panaszokkal számolni kell. Ilyen az ízületi fájdalom, merevség a mozgás során, különösen az elején, duzzadás, az ízület rugalmatlansága.
Fájdalomcsökkentő eljárások és gyógytorna
Egyelőre sajnos nem létezik az artózisra vonatkozó oki terápia, de különböző gyógyszerekkel és fájdalomcsökkentő módszerekkel, eljárásokkal, a fájdalom csökkenthető, és az ízület mozgásképessége javítható. Különösen nagy szerepe van a kezelésben a gyógytornász által előírt gyógytornának. A gyógytorna ugyanis képes szinten tartani és/vagy javítani a mozgásképességet. Előrehaladott artrózisban elképzelhető, hogy csípőízületi protézis beültetésére van szükség, az ízület mozgathatósága érdekében. 

Isiász/ülőideg-gyulladás

Fájdalmas tünetegyüttes

Az isiász – vagyis ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába – a modern kor, vagyis inkább az ülő ember betegsége. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus isiadicus nevű ülőidegről kapta. Tulajdonképpen nem önálló kórképről van szó, inkább a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együtteséről, amelynek okai szerteágaznak.

Az okok többek közt az alábbiak lehetnek:

  • rossz mozdulat, helytelenül végzett cipelés,
  • porckorongsérv (bővebben lásd ITT),
  • ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség,
  • ritka esetben baleset,
  • igen ritkán daganat.

Az isiászra jellemző fájdalom lehet hirtelen, de kialakulhat lassan, fokozatosan is. Emellett isiászra gyanakodhatunk, ha zsibbadás, érzéskiesés, tűszúrás-érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség jelentkezik.
Diagnózis és kezelés
A szakorvosi diagnózisnál már a beteg tartása is támpont lehet, hiszen az ún. antalgiás, vagyis kissé elcsavarodott tartás eleve utalhat az isiászra. Ugyanakkor a kikérdezés is választ adhat fontos kérdésekre, hiszen például a porckorongsérv eredetű isiász esetén a fájdalom pihentetésre csökken, a has préselésére (például köhögésnél, székelésnél) fokozódik. Az alapos fizikális vizsgálat mellett a daganat kizárása miatt szóba jöhetnek laborvizsgálatok, MRI-, és CT-vizsgálat is.  
A kezelés legfontosabb eleme – különösen porckorongsérv esetén – a pihenés, az ülés kerülése, a megfelelő cipő, a kemény fekhely és a fekvés közbeni ún. isiászborogatás alkalmazása. A fájdalom csökkentésére beválhatnak a fájdalomcsillapítók, a gyulladáscsökkentők, az izomlazítók és az isiászinfúziók, valamint a kiegészítő gyógymódok, például a lökéshullám terápia is. Súlyos esetben szóba jöhet a műtét.