Fizikoterápia

A fizikoterápia önálló terápiaként és kiegészítő gyógymódként is hatékony módszer. A képzett terapeuta jelentős eredményeket érhet el a fájdalomcsillapításban, az izomlazításban, a keringésfokozásban és akár a csontképző folyamatok serkentésében.
 
Milyen problémák esetén válhat be a fizikoterápia?
- Ízületi bántalmak: sérülés, krónikus ízületi gyulladás, rögzítés, arthrosis.
- Izombántalmak: izomhúzódások, kötőszöveti gyulladások.
- Ínpanaszok: íngyulladás, ínhüvelygyulladás.
- Idegsérülések: ideggyökér-gyulladás, ideggyulladás, idegi fájdalom, végtagok fantomfájdalma, övsömör fájdalom.
- Fájdalomcsillapítás: akár reumatikus, akár izom- vagy idegi eredetű, akár migrénes fájdalmaknál.
 
Alkalmazott kezelések: 
ultrahang, sonoforézis, interferencia kezelés, TENS, diadinamik kezelés, magnetoterápia. 
Egy kezelés időtartama: kb. 20 perc
 
A fizikoterápiás kezelések elsősorban terápiaként hatékonyak, általában 10-15 alkalom szükséges az eredményességhez. 
 

Gyógytorna

Ha fáj a háta, a nyaka, a válla, a végtagjai, és szeretné megelőzni a komolyabb deformitásokat, érdemes szakember segítségét kérni. Amennyiben már diagnosztizált mozgásszervi betegsége van, úgy akár az orvosi kezelések kiegészítéseként, akár adott esetben önálló módszerként is segíthet a gyógytorna.

A gyógytornász felméri a kiinduló állapotot és olyan speciális mozgásprogramot dolgoz ki és tanít be, amely egyrészt csökkenti vagy megszünteti a fájdalmat, másrészt korrigálja a problémát okozó eltérést, harmadrészt megelőzheti a későbbi súlyosabb betegséget. A siker záloga a gyakorlatok tartós, pontos és rendszeres végzése. Gyógytornászunk Tape szalagok felhelyezésében, McKenzie terápiában és más speciális technikákban is jártas.

 

Kollagén terápia

A kollagén terápia egy természetes hatású, kifejezetten mozgásszervi fájdalomcsillapítást előidéző szakkezelés. Ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban és a sportsérülések kezelésében. A bioterápia steril ampullái speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak!

A kollagén terápia legfőbb jellemzői:

  • Javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani.
  • A meglazult szalagrendszer erősítésével stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, ezzel nagymértékben képes gátolni az ízületi degenerációkat.
  • Csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget.

Mivel kollagén terápia természetes hatóanyagokat tartalmaz, nincs ismert mellékhatása és szinte fájdalommentes, bárkinél alkalmazható, bárki által jól tolerálható. Mivel az elváltozás okát célozza meg, nem pedig a kiváltott tüneteket, jóval hatékonyabb, specifikus terápiát tud nyújtani. Külön előnye, hogy élsportolóknál is alkalmazható, mivel nincs a WADA dopping tiltólistáján.

A terápia menetét minden esetben az orvos határozza meg a problémától függően, de jellemzően eleinte heti 1-2 alkalom szükséges, majd 4 hét után elég 1-2 hetente egy kezelés.  
 

Hiarulonsavas kezelés

A hyaluronsav egy természetesen is előforduló molekula, mely „keni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Ha tehát hyaluronsavas ízületi szert juttatunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék viszkozitását (belső súrlódását), tehát elősegíti a csúszást. Olyan hatás érhető el vele, mint amikor az autóban olajat cserélnek. A felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Az orvos az oszteoartrózis (ízületi kopás) által érintett nagyízületbe, főként a térdbe, és kisízületekbe a bokába, csuklóba és más ízületekbe fecskendezi ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását.
Az injekciózás ambulánsan történik, a kezelés után nem kell különösebb tehermentesítés sem. A kúra 1-3 darab, hetente elosztva beadott injekciót tartalmaz. A hatás fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét. Az egyéb eljárásokkal eredménytelenül kezelt enyhe és középsúlyos ízületi kopásoknál érjük el a legjobb eredményt. A súlyos térdízületi, illetve súlyos ízületi kopásoknál ez a kezelés szerényebb eredménnyel jár, mégis gyakran fél évig jelentős javulást hozhat. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a porcpótló injekció sem minden esetben képes észrevehető javulást eredményezni. Kifejezett kopás esetén általában már csak műtéti megoldás - csípőprotézis-, illetve térdprotézis beültetés - ad megfelelő eredményt.

Tapeing kezelés

A taping kiváló hatású sportsérülések, például rándulás, húzódás, izomsérülések és részleges szakadás esetén, hiszen a fájdalomcsillapításon kívül még a gyógyulási időszakot is képes lerövidíteni. Beválik tenisz- és golfkönyök esetében, a csukló és a kéz gyógyításakor, a derék- és háti fájdalmakat pedig éppolyan eredményesen lehet ezzel a módszerrel kezelni, mint a térdproblémákat. Ugyancsak alkalmas izom- és ízületi fájdalmak esetén.
Friss, két héten belüli sérülések kezelésében a leghatékonyabb, de krónikus fájdalmak esetén is eredményesen alkalmazható. Kiemelhető előnye, hogy gyermekeknél és várandósoknál is biztonságos gyógyító módszer, hiszen semmiféle kémiai hatóanyagot nem.

Hány kezelés szükséges?

A szakember által, a pontos anatómiai ismeretek által felhelyezett tape hatására a bőr és a szövetek fellazulnak. Ennek köszönhetően a sérült szöveteknek több helyük lesz: a nyirokfolyadék áramlása könnyebbé válik, és a fájdalomreceptorokra nehezedő nyomás is csökken. Már magának a vérkeringésnek a javulási is elősegíti a gyógyulást, ám a nyirokfolyadék intenzívebb áramlása ás a receptorok ingerlése egyedülállóvá és széles körben alkalmazható teszi a technikát. Mivel a tapasztok légáteresztőek és vízállóak, zuhanyozáskor is viselhetők és akár egy hétig is fent maradhatnak. Gyakran már egy alkalom is elegendő lehet a gyógyuláshoz, összetettebb problémáknál a folyamatos javulás érdekében azonban több (két-három) ismétlésre is szükség lehet, akár konzervatív kezelések kiegészítéseként is.

 

Lökéshullám terápia

A lökéshullám öngyógyításra ösztönöz

Lökéshullámok keletkeznek a természetben is, például mennydörgésnél. Ez a jelenség ugyanis nem más, mint egy nagy energiájú, hallható hullám, amelyet a gyógyászatban először a vesekő zúzásához használtak fel. A modern terápia azonban ezeket a mesterségesen létrehozott hullámokat képes más területeken is hasznosítani. Miután ugyanis áthatol a test felszínén – az orvos egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatja a hullámot – beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával.
A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.

Milyen esetekben segít?

A lökéshullám terápiát eredményesen alkalmazzák háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, tépd-, csípő-, könyökfájdalmak, vállba-, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén, de beválhat sarki és talpi eredetű panaszok, sőt, a szédülés, fejfájás, fülzúgás bizonyos formáinál is.   
A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul.
A kezelés óriási előnye, hogy nem igényel gyógyszeres támogatást, kivételesen hatékony alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak és kockázatmentes. Minimális mellékhatásokkal, mint kis kipirosodással, duzzanattal lehet számolni, néhányan kissé fájdalmasnak is találhatják a lökéshullámot, de az eredmények ezekben az esetekben is meggyőzőek.

Visszavonásig ortopédiai és reumatológiai vizit mellé az első alkalom lökéshullám kezelés 4500 Ft!

Rehabilitáció

Az Oxygen Fájdalom Centrum a legkorszerűbb eljárásokkal és módszerekkel igyekszik segíteni a betegek gyógyulását, rehabilitációját. A gyógyulás hosszú folyamata csak közös munka eredménye lehet, így orvos, gyógytornász dolgozik együtt a betegekkel.
Célunk a fájdalom csökkentése, a mozgástartomány, az izomerő, az életminőség visszaállítása olyan környezetben, melyben a beteg a legjobban érzi magát. A szolgáltatásokkal elégedett, kooperáló beteg ugyanis jobban betartja a szakemberek utasításait, maga is érdekeltté válik a gyógykezelésben. Az Oxygen Fájdalom Centrumban a beteg kiváló feltételek mellett csodálatos környezetben épülhet és gyógyulhat.

Műtét előtti konzultáció

Dr. Pánics Gergelynél.