Könyöksérülések

A könyök érzékeny pontja testünknek, így sajnos számtalan sérülés érheti.
A töréseken kívül előfordulhat e testrészben többek közt ficam, tenisz-, és golfkönyök, de a könyökfájdalom lehet egy általános mozgásszervi betegség résztünete is.
Minden egyes akut esetben szakorvosi ellátás, és valószínűleg kezelés, rehabilitáció szükséges.

Golfkönyök

Nem csak a golfozókat érinti

A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelésével jelentkező könyöktáji fájdalom. Legtöbbször tartós, monoton dobó, hajító mozdulatok váltják ki, épp ezért tekinthetők veszélyeztetettnek a golfozók mellett a tornászok, kézilabdások, nehézatléták. Ettől függetlenül természetesen nem csak sportolóknál jelentkeznek a jellemző tünetek, például az alkargyengeség, és a könyök belsejében jelentkező fájdalom.
Kezelni, megelőzni is lehet
A tünetek jelentkezésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, aki dönthet a kezelés jellegéről. Ajánlott lehet a fájdalmas terület jegelése, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése, gyulladáscsökkentő krémek alkalmazása. Komolyabb esetben az érintett ín környékére beadott lidocain- és szteroid-injekció, valamint az alternatív fájdalomcsillapító, öngyógyítást serkentő módszerek is beválhatnak. Ritkán, a konzervatív kezelés eredménytelensége esetén lehetséges a műtéti megoldás.
A kezelés módjától függően 3-6 hónapot kell kihagyni az adott sportágnál. Megelőzésképpen mindvégig fontos a nyújtás, lazítás, és a megfelelő sportági technika tökéletesítése.

Teniszkönyök

Nem csak a teniszezőknél fordulhat elő

A teniszkönyök (vagy lágyrész-reumatizmus) meglehetősen gyakori kórkép és természetesen bárkinél előfordulhat. Nevét azért kapta, mert a teniszjátékosok közel felét érinti. Köztük is főként azok szenvedhetnek tőle, akik ritkábban játszanak, esetleg rossz ütőt, rossz technikát alkalmaznak. Teniszezés közben jellegzetes tünet, ha fájdalmassá válik a fonákütés, az alkar feszítőizmainak összehúzódása következtében. Ha ugyanis a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Később állandósulhat ez a gyulladásos állapot. Ennek következtében már a kis izomösszehúzódások, vagyis a kisebb mozdulatok is fájdalmasak lehetnek.
A kezelés legfontosabb pillére a teljes pihentetés, legalább egy héten át, gyulladáscsökkentők szedése mellett. Bizonyos esetekben szükség van helyi injekció alkalmazására is, de ez is csak a pihentetés mellett lehet hatásos. Természetesen egyéb fájdalomcsillapítási lehetőségek is rendelkezésre álnak, amelyek még az öngyógyító folyamatok is képesek lehetnek beindítani (lásd a Fájdalomcsillapítás módjai menüpontot).
A teniszkönyök hajlamos kiújulni. Megelőzésképpen ezért érdemes a könyököt játék után néhány percig jegelni és panaszmentes időszakban az alkarizomzatot a megfelelő gyakorlatokkal erősíteni. 

Tömlőgyulladás

A singcsonton található kampó alakú kiemelkedést, könyökcsúcsnak (olecranonnak) nevezik. E fölött található az a bursa, mely leggyakrabban begyullad. A könyökcsúcs tömlőgyulladása jellemzően olyan személyeknél alakul ki, akik sokat könyökölnek, és ez a mechanikus inger okozza a gyulladást. Ebben a bursában gennyes-, valamint köszvény okozta gyulladás is létrejöhet.
(Az ún. bursitisről, vagyis a nyáktömlő-gyulladásról és annak kezeléséről bővebben olvashat a Térdízületi gyulladás címszó alatt.)