Vállfájdalom

Sokrétű okok és kezelés

A vállfájdalom rányomja a bélyegét a mindennapokra, így hatékony kezelés jelentős életminőség javulást eredményezhet. Kezelésére számos lehetőség van attól függően, hogy komoly betegség áll a hátterében vagy "csupán" görcs, húzódás, feszülés, túlerőltetés.
A felső végtag- és vállfájdalom okai lehetnek helyben kialakult elváltozások, vagy más terültekről kisugárzó fájdalom következményei. A helyi okok következtében kialakult vállfájdalom egyik jellegzetes tünete, hogy általában éjszaka súlyosbodik és az érintett oldalra fekve fokozódik.
Kisugárzó fájdalmat is sokféle probléma okozhat, többek közt a nyaki gerinc kopásos elváltozása. Ekkor a fájdalom a fej mozgatásakor erősödik, főként akkor, ha a fejet az érintett oldal felé fordítjuk, vagy az ellenoldal felé billentjük.
Életkorok szerint is különböző jellegzetes problémák állhatnak a háttérben. 20-30 éves kor közötti sportolóknál az úgynevezett elakadási szindrómák fordulnak elő a legnagyobb számban. 40-50 év között a leggyakoribb problémák az ízületek körül kialakult fokozódó meszesedések. 50 év felett többször fordul elő izomszakadás, amely szintén komoly vállfájdalmat társul.
Az okok felderítése és a megfelelő kezelés, fájdalomcsillapítása módszer kiválasztása minden esetben szakorvos feladata.

Alternatív kezelési lehetőségek: megfelelő ágymatrac és párna, ergonómiailag optimális szék, asztal, borogatások, gyógytorna és stresszcsökkentő módszerek. 

Vállízületi kopás

Mi okozza az ízület kopását?

A váll környékén több ízület kopása okozhat fájdalmat. Ez a fájdalom jellemzően későbbi életkorban jelentkezik, de mivel a váll rendkívül kiterjedt mozgáspályán mozog, ezért a legkisebb sérülés is instabilitást, majd később kopást okozhat. A kopás legjellemzőbb tünet a vállízület mozgásának fokozatos beszűkülése. Az egyik hatékony diagnosztizálási eszköz a röntgen, amely az ízületi felszínek eltűnését mutatja, csontnyúlványok kialakulásával és más krónikus elváltozásokkal.

A kopás legjellemzőbb formái:

  • Trauma utáni kopás:
    Törés, ficam, rotátor köpeny sérülés után jön létre. Ilyen esetekben a megváltozott erőviszonyok miatt a felkarfej rossz helyen nyomja a vápát, a kialakult instabilitás miatt csúszkál benne és az ott lévő vékonyabb porc hamarabb elkopik.
  • Rheumás izületi kopás:
    Gyakran több ízületet érint a gyulladáson keresztül létrejövő kopás, amely minden életkorban előfordulhat.
  • Idősödéssel járó ízületi elhasználódás:
    Idővel (jellemzően 50 éves kor felett) a mozgás hatására elkopnak a szembenálló porcfelszínek. A probléma leggyakrabban a lapocka és a kulcscsont ízesülésére jellemző.

A gyulladáscsökkentők hatásosak a fájdalom kezelésében és a gyógytorna segíthet a mozgás visszanyerésében. Ha a fájdalom elviselhetetlenné válik, sor kerülhet vállprotézis behelyezésére.

Vállizom sérülés

Hogyan sérülhet meg a váll?

Az egyik legjellemzőbb vállizom sérülés a Rotátor köpeny sérülése.
Ennek legjellemzőbb okai az idősödés (50 év felett kiugró növekedés tapasztalható), a sokszor ismétlődő extrém erőbehatás, és bizonyos biomechanikai faktor, amely az ízfelszínek közti nem megfelelő csúszómozgást jelenti. A jellemző tünetek a karemelés közbeni fájdalom, az este jelentkező fájdalom, a mozgáskorlátozottság és az izomerő gyengülése. A váll esetében gyakori a ficam is, főleg ha magasra tartott karral végzünk valamilyen hirtelen mozdulatot.
Megelőzésképpen fontos a megfelelő, tudatos mozgás. Csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató sportba kezdeni – mint a tenisz, a kézi-, a röp- és a vízilabda – ha elég erősek az ott található izmok. Ha ugyanis gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét.

A fájdalomcsillapítás módjairól és a hatékony gyógytornáról szakemberrel ajánlott konzultálni. 

Instabilitás

A vállízület mozgása igen sokirányú, ezért különösen fontos az ízület stabilitása. Az ízületi tok csontos alapja nagyon sekély, az ízületet a vápa porcos pereme és a környező inak és izmok stabilizálják. Ha ezek a képletek sérülnek, az ízület instabillá válik, és a visszatérő ficamok elkerülhetetlenek lesznek. A ficamok történhetnek előre, hátra vagy különböző irányokba. Az instabilitás ezen kívül hozzájárul az ízületi kopás kialakulásához is.
Diagnosztizálása, kezelése és a megfelelő fájdalomcsillapítási módszer kiválasztása ortopéd szakorvos feladata.